søndag 31. august 2008

Hieroglyf

Rundt 3000 år f.Kr ble skriftspråket Hieroglyfer utviklet i det gamle egypt. Skriftspråket er ett av de eldste vi kjenner. Akkuratt som vårt alfabet er hieroglyfene fonetiske, hvert tegn representerer bestemte lyder. 

Det var i hovedsak byråkrater og embetsmenn som benyttet hieroglyfene. I begynnelsen ble de risset in i stein, men etterhvert som papyrus(form for papir) ble oppfunnet ble språket enklere og mer allmennt. 

Skriften bestod opprinnelig av 764 tegn, og hovedsaklig av små bilder/figurer(mennesker, dyr, planter, redskaper og andre gjenstander), som enten leses som en lyd – fonetisk, eller tegn på det som bildet viser.

De siste hieroglyfene vi kjenner til er fra 394 e.Kr og ble funnet i et tempel lengst sør i landet. Språket døde etterhvert ut. For det første fordi tegnene var meget kompliserte, men for det andre på grunn av det koptiske tegnespråket som overtok da kristendommen ble innført. Folk hadde mistet kunnskapen om hieroglyene. Tegnene forvirret historikere i århundrer. De sto overalt på vegger i egyptiske templer, men var umulige å tyde. Inntil man fant Rosettasteinen(1799) som var en slags forklaring. Forskerne tydet denne steinen(1822), og en rik litterær fortidsverden åpenbarte seg for dem. 



Bilde av egyptiske hieroglyfer.

Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Hieroglyf

(Jeg glemte desverre igjen boka på skolen, så det er mulig jeg bommet på oppgaven).

Ingen kommentarer: